Boot naar Marker Wadden | Natuurmonumenten (2024)

Wil je Marker Wadden bezoeken? De veerdienst brengt je in ongeveer drie kwartier naar het eiland. De boottocht is al een belevenis op zich. Eenmaal op Marker Wadden gaat het avontuur verder. Grijp deze kans en ontdek zelf dit nieuwste stukje Nederland. Geniet van de weidsheid van de eilanden. Maak een heerlijke wandeling, observeer de vogels en zie hoe de nieuwe natuur hier ontluikt.

Bezoekersinformatie

Boot naar Marker Wadden | Natuurmonumenten (1)

Kom je ook naar het nieuwste stukje Nederland? De boot naar Marker Wadden vaart een groot deel van het jaar en vertrekt vanuit de Bataviahaven in Lelystad.

Vaartijden, tarieven, schepen en excursies

Vaartijden
Jekoopt vooraf een retourkaartje voor één dagdeel met een vaste tijd voor de heen- en terugvaart. De overtocht duurt ongeveer drie kwartier. Je bent ongeveer 3,5 uur op het eiland.

Er zijn twee mogelijkheden (april t/m oktober):

  • 10:00 vertrek Lelystad - 14:00 terug vanaf Marker Wadden
  • 13:00 vertrek Lelystad - 17:00terug vanaf Marker Wadden

Let op! In de winter zijn de tijden anders, want dan is het vroeg donker. Van november tot en met maart varen wij op maandag en vrijdag:

  • 9:30 vertrek Lelystad - 14:00 terug vanaf Marker Wadden
  • 12:00 vertrek Lelystad - 16:30terug vanaf Marker Wadden

Tarieven veerboot

  • Retour veerboot € 25,50
  • Retour veerboot leden Natuurmonumenten € 20,50
  • Retour veerboot kinderen 4 t/m 12 jaar € 12,75
  • Retour veerboot kinderen die lid zijn van OERRR€ 8,95
  • Kinderen t/m 3 jaar mogen gratis mee

Het schip

Dit vaarseizoen, dat tot eind oktober loopt, varen wij naar Marker Wadden met de Nieuw Horizon. Het schip heeft zowel binnen als buiten voldoende ruimte om iedere opvarende een zitplaats te geven. Ook bezoekers met een rolstoel, rollator of scootmobiel kunnen eenvoudig mee. Er is een (invaliden)toilet aan boord.


Vertrekpunt veerdienst en parkeren
Bataviahaven 1, 8242 PRLelystad

De haven is goed bereikbaar met openbaar vervoer, vanaf station Lelystad rijden er bussen. Er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt.Het betreft in alle gevallen betaald parkeren.

Klik hier voor een kaart met de parkeermogelijkheden en het vertrekpunt van de veerdienst Marker Wadden

Vlak voor de Bataviahaven ligt een groot plein, waar ook de bushaltes zijn. Loop niet helemaal de haven in richting de zeilschepen, maar steek het plein recht over. Loop naar de dijk rechts van de havenkom. Daar ligt de veerboot naar Marker Wadden.

Excursies op Marker Wadden

Boek je een veerdienstticket, dan boek je als je dat wil direct een excursie van 1,5 uur bij. Per vaart is een beperkt aantal excursies beschikbaar. Selecteer eerst de datum en tijd voor de veerdienstticket(s). In het volgende scherm zie je of er nog excursies beschikbaar zijn en kun je deze direct bijboeken.

Heb je vragen?

Je vindt hieronder de veelgestelde vragen over Marker Wadden. Zie je jouw vraag daar niet tussen staan? Dan kun jeop werkdagen telefonisch contact opnemen met onze afdeling Ledenservice. Dat kan via(033) 479 71 11 (tijdens kantooruren) of vul het contactformulier in.

Veelgestelde vragen Marker Wadden

  • Je kunt op Marker Wadden alleen met PIN of met een creditcard betalen.

  • Je bevindt je op Marker Wadden op een wandeleiland. Fietsen, steppen of andere manieren van vervoer zijn voor bezoekers niet toegestaan. Scootmobiels en rolstoelen zijn uiteraard gewoon welkom.

  • Honden mogen niet mee op de veerdienst. Soms hebben bezoekers die met eigen boot komen een hond mee, maar die mag alleen aangelijnd en rond de havenkom uitgelaten worden. Op Marker Wadden leven heel veel vogels, die gunnen we rust en dus zijn honden in het natuurgebied niet toegestaan.

  • Als je online tickets voor de veerdienst boekt, kun je ook direct een excursie bijboeken als je dat wil. Die optie krijg je tijdens het boekingsproces, mits er nog beschikbaarheid is. Soms zijn er nog wel veerdiensttickets beschikbaar, maar zijn de excursies al vol. Wil je heel graag een excursie? Kijk dan of er op een andere datum nog wel beschikbaarheid is.

    Vaak worden alle excursies al online verkocht, maar als er nog beschikbare excursies zijn wordt dat op de boot omgeroepen en kun je op de dag zelf ook nog een excursie boeken. Om teleurstelling te voorkomen raden wij aan om de excursie online vast bij te boeken.

    De excursie kost € 10 per persoon (€ 7 voor leden van Natuurmonumenten). Voor kinderen betaal je € 5 per kind (€ 3,50 voor kinderen die lid zijn van OERRR).

  • Tickets omboeken vanwege (mogelijk) minder goed weer is niet mogelijk, dus als de boot wel vaart maar het regent, dan kun je de tickets niet omboeken naar een andere dag. Ook met een beetje regen is het haveneiland overigens prachtig.

    Bij slechte weersvoorspelling tijdens de heenvaart kan de schipper besluiten dat hij i.v.m. de veiligheid eerder terug moet varen. Dit wordt op tijd bekendgemaakt.

    Bij zeer slecht weer (storm) kan de boot niet varen. Je krijgt uiterlijk 24 uur van tevoren bericht en het geld voor de ticket(s) wordt dan teruggestort.

  • Helaas is het niet mogelijk om een ligplaats in de haven van Marker Wadden te reserveren. (Met uitzondering van charterschepen.) Ook kunnen we je niet vertellen hoe vol de haven op dit moment is. Het is altijd een gok of je terecht kunt in de haven. Bij mooi weer loopt de haven eerder vol. In de ochtend heb je de meeste kans dat je terecht kunt. De havenmeester is elke week iemand anders. Op dit moment wordt ervoor gekozen om hier geen mobiele telefoon voor aan te schaffen. Op het eiland hebben we bovendien erg slecht bereik. Soms is de havenmeester bereikbaar via de marifoon op kanaal 31. Voor meer informatie over de haven van Marker Wadden kun je hierterecht.

  • Van november t/m half maart is het eilandpaviljoen geopend op maandag en vrijdag van 11.00 - 17.00 uur. Eind maart gaat het paviljoen open van donderdag t/m maandag. Van april t/m oktober is het Eilandpaviljoen dagelijks geopend van ongeveer 11:00 tot ongeveer 17:00 uur.

    Bij zeer slecht weer is het paviljoen dicht, omdat de eilandpaviljoenvrijwilligers dan niet naar het eiland kunnen komen. De pleziervaart kan dan dus niet van het paviljoen gebruik maken.

  • De nederzetting op Marker Wadden is off grid. Wij wekken zelf stroom op en er is nog geen drinkwater. Ook werken wij met vrijwilligers en is de samenstelling van het team elke dag anders. Dat heeft absoluut zijn charmes, maar er zijn dus ook beperkingen. Daarom is ons assortiment eenvoudig.

    Bekijk hier de menukaart

  • Ja, het schip dat voor ons vaart is goed toegankelijk en er is ook een invalidentoilet aan boord. Wel moet je om bij de steiger te komen een stukje naar beneden, dit loopt redelijk steil af. Ook de loopplank van de veerboot is hellend.

    Een deel van de wandelroutes op de Marker Wadden is geschikt voor mensen die van een rolstoel afhankelijk zijn. Het is verstandig om een begeleider mee te nemen, er ligt vaak zand op de paden en in de duinen gaat het pad op en af.

  • Ja, er is een strandrolstoel aanwezig en daarvan mag gratis gebruik worden gemaakt. Reserveer vooraf via [emailprotected], dan staat de rolstoel klaar bij de eilandwachters. Dat is niet bij de boot, maar in de nederzetting op Marker Wadden. De rolstoel is niet bedoeld voor lange wandelingen, maar voor de strandbeleving. Hij mag ook in het water. Bekijk hier een foto van de strandrolstoel.

  • Op de boot is een toilet aanwezig, dit toilet is ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

  • Nee, op het schip is niets te drinken en te eten verkrijgbaar. Je kunt natuurlijk zelf iets meenemen en dat nuttigen aan boord. Wij verwachten wel dat het binnenkort mogelijk is om een kopje koffie of thee te kopen aan boord, maar op dit moment zul je even moeten wachten tot de aankomst op het eiland. In het paviljoen is van alles verkrijgbaar.

  • Kamperen is op Marker Wadden op dit moment niet mogelijk.

  • Jazeker, groepen vanaf 20 personen kunnen het uitje naar Marker Wadden boeken via deze paginavoor groepsboekingen. Boek je via deze pagina, dan krijg je korting op de overtocht. Daarnaast kun je, als je dat wenst, een excursie bijboeken. Groepen krijgen tevens korting op het excursietarief.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

VarenWandelenTip

Boot naar Marker Wadden

Boek direct

Boot naar Marker Wadden  | Natuurmonumenten (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 5954

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.